Maneki-Neko: els gats de la bona sort

El maneki-neko (招き猫), un petit gat d’origen japonès amb la pota alçada, ha guanyat popularitat en la cultura occidental durant els últims anys – tant te’l pots trobar a les prestatgeries d’un basar com protagonitzant els anuncis d’un refresc – però el seu veritable significat i origen és encara desconegut per a molts.

Existeixen diverses llegendes que expliquen l’origen dels maneki-neko. La més acceptada es remunta a l’època dels senyors feudals a Japó, en l’era Edo, a la fi del segle XVII. S’explica que un temple de Tòquio passava per greus dificultats econòmiques. El seu sacerdot, molt pobre, tenia una gata anomenada Tama.

Un dia, un senyor feudal de gran fortuna, Ii Naotaka, va ser sorprès per una tempesta mentre caçava prop del temple. Es va refugiar sota un gran arbre fins que la gata li va fer senyals perquè es refugiés dins el temple. Quan es va apropar, un raig va caure sobre l’arbre on inicialmente havia buscat aixopluc. Agraït, Ii Naotaka va finançar la reparació del temple i va ajudar econòmicament tant el sacerdot com la seva gata.

En morir Tama, la gata va rebre un enterrament amb tots els honors en el cementiri per a gats del temple budista de Gōtokuji, a la zona de Setagaya (Tòquio), que segueix en peus avui dia i va ser ampliat recentment.

En el temple de Gōtokuji estan enterrats molts membres de la família Ii. A més, hi ha un espai Butsudan, una sala de culte i un petit temple més antic dedicat al maneki-neko, a més d’una petita tenda on poder comprar diferents souvenirs que fan referència a la popular figura felina.

La tradició popular diu que col·locar una reproducció del maneki-neko a la feina o la llar atreu la bona sort, les trobaràs sovint al costat de caixes registradores en tendes, restaurants i comerços. En realitat, les figures tenen diferents significats segons els seus colors o la pota que aixequen:

Si alcen la pota esquerra és per atreure clients, si alcen la dreta és per atreure sort i diners. Pots trobar-te fins i tot figures que alcen ambdues potes, en aquest cas representen protecció.

Pel que fa als colors, el calico – gat de tres colors, molt comú al Japó – porta bona sort, riquesa i prosperitat; el gat blanc significa puresa i felicitat; el daurat riquesa i prosperitat; el vermell protegeix del mal i la malaltia, sobretot als nens; el rosa atreu l’amor, les relacions i el romanç i, finalment, el verd ajuda en l’educació i els estudis.

Maneki-neko (招き猫)

Fonts: Conoce Japón i Japonismo
Article publicat a Casa Àsia el 23 de gener de 2015.
(Disponible en castellà i anglès
)

Author: Oriol Salvador

Journalist in the age of new media. Pop culture nerd and social media Jedi. Over ten years of experience producing, managing and distributing digital content on online platforms and social media channels.

One thought on “Maneki-Neko: els gats de la bona sort”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: