Nian, el monstre

Aquest conte explica perquè a la Xina donen la benvinguda a l’Any Nou Xinès amb petards, danses del lleó i el decorant-ho tot de vermell: volen espantar a Nian, el monstre.

Nian, el monstre

Hi havia una vegada…

Fa molt temps, hi havia un monstre que es deia Nian. Li encantava tenir espantat a un petit poble a la Xina i el visitava un cop l’any per espantar a tots els seus habitants. La visita al poble sempre era el primer dia de l’any, per recordar als vilatans que seguia allà un any més i que debien de seguir espantats.

El terror que Nian despertava podria haver durat per sempre però un dia, per casualitat, un dels habitants del poble vestia una túnica vermella. Quan el monstre Nian es va apropar i va veure’l va començar a fugir.

El vilatà es va espantar en veure al monstre i li va caure la galleda de metall que transportava, provocant un soroll sonor i molt molest que va espantar encara més a Niam, el monstre, que  va marxar d’allí tan ràpid com va poder. En tornar al poble, el vilatà va explicar a tots els seus veïns la seva trobada amb el monstre i la sort que havia tingut: la seva túnica vermella havia espantat a Nian i amb el soroll de la galleda de metall el monstre va començar a fugir sense mirar enrere.

Coneixent la forma de fer que el monstre deixés d’espantar-los, tots els habitants del poble van estar un any sencer preparant-se. Quan Nian va tornar a aparèixer, a l’any següent, tots van ser a buscar les banderes vermelles i els sonalls que havien estat fabricant durant l’any.

Amb el soroll dels sonalls i l’agitació de les banderes vermelles, Nian, el monstre, va fugir ben espantat i els habitants del poble no el van tornar a veure mai.

Article publicat a Casa Àsia el 19 de gener de 2015.
(Disponible en castellà i anglès
)

La imatge es de l’Any Nou Xinès a Barcelona (2019), troba-la a Instagram.

Author: Oriol Salvador

Journalist in the age of new media. Pop culture nerd and social media Jedi. Over ten years of experience producing, managing and distributing digital content on online platforms and social media channels.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: